Pakhuismeesteren Rotterdam

Een eeuwenoud VOC-pakhuis in Rotterdam – op de gevel staan nog de eilanden Celebes, Borneo, Java en Sumatra weergegeven – is omgetoverd tot een hotel met 217 kamers en een foodhall. In opdracht van aannemer Van Agtmaal hebben wij voor dit renovatieproject de verwarming, koeling en ventilatie geïnstalleerd.

Zo hebben we Pakhuismeesteren aangesloten op de stadsverwarming en -koeling. Bij dit duurzame systeem wordt het gebouw verwarmd door afvalwarmte dat vrijkomt bij het opwekken van stroom of het verbranden van afval. Het gebouw wordt gekoeld door koud water uit bijvoorbeeld een rivier of recreatieplas in de buurt. Vervolgens hebben wij een Jaga fan coils unit (FCU) aangesloten op het stadsnet, zodat de hotelkamers individueel verwarmd of gekoeld kunnen worden. Doordat het een vierpijpssysteem is, kunnen de gasten per kamer de temperatuur bepalen.

Flinke installatie

Verder hebben we de ventilatie met warmteterugwinning verzorgd in het gebouw. “Dit is een flinke installatie geworden”, vertelt projectleider Jean-Pierre. “We hebben het verdeeld over vier technische ruimtes. De totale installatie bestaat uit vier Coneco regelkasten en zeven luchtbehandelingskasten van Verhulst.”

Onverwachte uitdagingen

“Voor ons lag de uitdaging vooral in het meerwerk dat we hebben gekregen”, legt Jean-Pierre uit. “Zo hebben we pas in een later stadium in het proces de opdracht gekregen om 60.000 m3 lucht voor de foodhallen te creëren. Het hotel was toen al bijna klaar, dus om dan nog een kanaal naar boven te maken van 1 bij 1,5 meter is best lastig.” Het bleef niet alleen bij deze onverwachte aanpassing. De projectontwikkelaars besloten pas later in het traject om een eventcenter met meerdere commerciële ruimtes aan het project toe te voegen. “Het was een uitdaging om deze wijzigingen nog door te voeren. We hebben toen ons plan aangepast, zodat we onze installatie verder uit konden bereiden.”

Voor de foodhallen hebben we alleen de installatievoorzieningen geregeld, waarop de eigenaars van de Foodhallen hun installatie hebben aangesloten. Pakhuismeesteren opende in 2017 zijn deuren.

Array

Array

Een samenwerking op maat

Ons team staat voor u klaar om u te helpen naar de juiste oplossing voor uw maatwerk vraagstuk

Meer Projecten

bekijk alle Projecten

Parck Warande Oosterhout

lees meer

The Urban Woods Delft

lees meer

Het Bolwerk Klundert

lees meer

Hart van Nootdorp

lees meer

Viertien Roosendaal

lees meer

The Urban Woods Delft

lees meer

BIT klimaatprofessionals is onderdeel van

DWT Groep